100.000+ artikelen
  Altijd scherpe prijzen
Favorieten
Winkelwagen
Besselink_Banner_Kennisbank

Om te bepalen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast hebt, kun je het volgende doen:

Bekijk de hoofdaansluiting
Bekijk de hoofdaansluiting: Zoek de hoofdaansluiting in je woning op. Deze bevindt zich meestal in de meterkast of in de buurt van de groepenkast. De hoofdaansluiting bestaat uit een aantal kabels die vanaf de straat naar binnen komen. Kijk naar het aantal kabels dat uit de hoofdaansluiting komt.<

Controleer het aantal kabels: Als er twee kabels uit de hoofdaansluiting komen, dan heb je waarschijnlijk een 1-fase aansluiting. Als er vier of vijf kabels uit de hoofdaansluiting komen, dan heb je waarschijnlijk een 3-fase aansluiting. Let op, ben je niet bekend met een groepenkast, laat een bekwaam iemand alles controleren. 

Bekijk jouw energiefactuur
Op jouw energiefactuur staat aangegeven of je een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebt.

Kijk naar de KWh meter
Staat het hier niet op? Kijk dan naar de KWh meter, staat er 1x220V/230V op dan is het een 1-fase aansluiting, staat er 3x220V/230V of 380V/400V op dan is het een 3-fase aansluiting.

Je kunt op onze webshop snel en gemakkelijk jouw eigen groepenkast samenstellen van de merken: ABB, Eaton (Holec), Gacia, Hager, Schneider Electric 

Om te bepalen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig hebt, moet je kijken het type aansluiting dat beschikbaar is in je huis of bedrijfspand.

1-fase groepenkast

  • Wordt gebruikt in woningen en kleinere bedrijfspanden.
  • Heeft een enkele stroomtoevoer van 230V.
  • Levert vaak 35 ampère per groep.
  • Is geschikt voor het aansluiten van apparaten die weinig stroom nodig hebben, zoals verlichting, huishoudelijke apparaten en kleinere machines.

3-fase groepenkast

  • Wordt gebruikt in grotere bedrijfspanden en industriële toepassingen.
  • Heeft drie stroomtoevoeren van elk 230V.
  • Levert vaak 63 ampère per groep.
  • Is geschikt voor het aansluiten van zwaardere machines en apparatuur die meer stroom nodig hebben, zoals industriële machines, airconditioning en verlichting.
  • Als er veel (zware) elektrische apparaten worden gebruikt en deze gebruiken gelijktijdig meer dan 8000W, dan heb je een 3-fase groepenkast nodig.

Als je niet zeker weet welke groepenkast je nodig hebt, is het verstandig om contact met ons op te nemen.  Wij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste groepenkast voor jouw situatie en kunnen deze eventueel ook voor jou samenstellen. Voor meer informatie neem contact op met onze verkoopafdeling.

Allereerst is het goed om te weten wat de maximale capaciteit per groep is.  

• Bij een 1 fase groepenkast is dit 16 x 230V = 3680 Watt per groep.

• Bij een 3 fase groepenkast is dit 16A x 400V x √ 3 x 0,85= 9.422 per groep.

Je mag op een aardlekschakelaar niet meer dan 4 groepen aansluiten.

Je telt nu in jouw huis de stopcontacten en lichtpunten, evenals de apparaten die hierop aangesloten zijn. Je kijkt hierbij naar het vermogen van het apparaat (Watt). Je kan dit daarna verdelen over de groepen. Het wordt geadviseerd om elke groep niet meer dan 80% te belasten. Heb je zware apparaten die meer dan 2000W vragen? Dan kan je deze het beste op een eigen groep aansluiten.  

Heb je  een inductiekookplaat, dan kan je deze het beste op een aparte fornuisgroep aansluiten.

Op zoek naar een groot aanbod van diverse merken groepenkasten? Je kunt op onze webshop snel en gemakkelijk jouw eigen groepenkast samenstellen van de merken: ABB, Eaton (Holec), Gacia, Hager, Schneider Electric  Voor meer informatie neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een hoofdschakelaar is sinds 2005 verplicht in een groepenkast, past je jouw oude groepenkast aan en zit hier geen hoofdschakelaar in? Dan moet er een geplaatst worden. Een hoofdschakelaar kan alle elektriciteit uitschakelen met een schakeling. Dit is een groot voordeel als je een storing hebt of in geval van nood alle elektriciteit uit moet schakelen. 

Ben je op zoek naar hoofdschakelaars tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle hoofdschakelaars direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

De naam aardlekschakelaar verklapt al een beetje wat het doet. U heeft een apparaat aangesloten dat stroom verbruikt, de aardlekschakelaar meet de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt. Komt er minder stroom terug? Dan is er een lek, het apparaat heeft dan lekstroom. Dit kan komen door een defect of storing. Wanneer een apparaat stroom lekt kunt u zich bezeren of ernstig letsel op lopen. Een aardlekschakelaar voorkomt dit. Als de aardlekschakelaar een lekkage detecteert van meer dan 30mA, dan wordt de stroom uitgeschakeld (en schiet het palletje op de aardlekschakelaar omhoog).

Het is verplicht om minimaal 2 aardlekschakelaars in uw groepenkast te hebben. Zoals eerder vermeld mag u op een aardlekschakelaar maximaal 4 groepen van 16A aansluiten. Gebruikt u een krachtgroep of krachtstroom dan wordt deze aangesloten op een 4 polige aardlekschakelaar.  

Ben je op zoek naar aardlekschakelaars tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle aardlekschakelaars direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een aardlekautomaat is een combinatie van een automaat (zekering) en een aardlekschakelaar in één module. Het is een beveiligingscomponent dat in een groepenkast wordt geplaatst om de elektrische installatie te beschermen tegen kortsluiting, overbelasting en lekstroom.

Een aardlekautomaat schakelt automatisch de stroom uit wanneer er te veel stroom door de groep loopt. Dit kan gebeuren door een overbelasting of een kortsluiting. Daarnaast schakelt de aardlekautomaat ook de stroom uit wanneer er lekstroom optreedt. Dit is stroom die weglekt naar aarde, bijvoorbeeld doordat een elektrisch apparaat defect is geraakt en er stroom weglekt naar het aardoppervlak. De aardlekautomaat voorkomt hiermee gevaarlijke situaties zoals elektrocutie en brand.

Ben je op zoek naar aardlekautomaten tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle aardlekautomaten direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een aardlekautomaat heeft zijn eigen aardlekbeveiliging, terwijl een installatieautomaat wel afzonderlijk op een aardlekschakelaar moet worden aangesloten. Hierdoor is de kans op uitschakeling door lekstromen zeer klein. Een 1-fase aardlekautomaat is te krijgen in 1 module, en meer gangbaar in 2 module breed.

De componenten zijn in diverse varianten verkrijgbaar, de meest gangbare zijn 16A tot 25A. Voor elke situatie is er wel een geschikte aardlekautomaat. Aardlekautomaten zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in 3-fase uitvoering, deze kunnen worden toegepast om bijvoorbeeld een keramische of inductieve kookplaat op krachtstroom te beveiligen. Net zoals de 1-fase aardlekautomaat is deze te krijgen in diverse varianten. 

Ben je op zoek naar aardlekautomaten tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle aardlekautomaten direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een kookgroep is bedoeld voor inductiekookplaten of elektrische kookplaten. Wanneer iemand overstapt van gas naar elektrisch koken kan er een kookgroep geïnstalleerd worden.

Een kookgroep kan de kracht van een 3 fasen groepenkast leveren in een 1 fase groepenkast zonder de kast om te bouwen naar een 3 fase groepenkast. Een 1 fasen kookgroep bestaat in principe uit 2 gekoppelde installatieautomaten (2x16A). Een fornuisgroep moet achter een aardlekautomaat worden geplaatst.

Ben je op zoek naar kookgroepen tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle aardlekautomaten direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Zowel een aardlekschakelaar als een aardlekautomaat worden gebruikt om de veiligheid van elektrische installaties te waarborgen door het detecteren van aardlekstromen. Echter, er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen beide.

Een aardlekschakelaar is een apparaat dat alleen aardlekstromen detecteert. Als er een aardlekstroom wordt gedetecteerd, zal de aardlekschakelaar de stroomtoevoer naar de betreffende groep automatisch uitschakelen. Een aardlekschakelaar heeft geen overbelastingsbeveiliging, wat betekent dat deze niet beschermt tegen te hoge stromen. Het is dan ook gebruikelijk om aardlekschakelaars te combineren met zekeringautomaten of installatieautomaten.

Een aardlekautomaat combineert de functies van een aardlekschakelaar en een zekeringautomaat of installatieautomaat. Dit betekent dat de aardlekautomaat niet alleen aardlekstromen detecteert, maar ook beschermt tegen overbelasting en kortsluiting. Bij een te hoge stroom, zal de aardlekautomaat de stroomtoevoer naar de betreffende groep automatisch uitschakelen. De aardlekautomaat biedt dus meer bescherming dan een aardlekschakelaar.

In het kort: een aardlekschakelaar biedt bescherming tegen aardlekstromen, terwijl een aardlekautomaat bescherming biedt tegen zowel aardlekstromen als overbelasting en kortsluiting.

Ben je op zoek naar aardlekschakelaars en aardlekautomaten tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle kabels direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een aansluitkam of kamrail wordt gebruikt om meerdere modulaire componenten aan te sluiten of te verbinden. Een kamrail geeft veel voordeel, het levert namelijk tijdwinst op en zorgt voor een veilige installatie.

Ben je op zoek naar kamrails tegen de laagste prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, wij leveren alle kabels direct uit voorraad tegen de laagste prijzen! Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen of heb je een vraag? Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Als je je groepenkast wilt uitbreiden, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Controleer de beschikbare ruimte in de groepenkast: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om extra componenten toe te voegen.
  2. Bepaal het type uitbreiding: Overweeg welke uitbreiding het beste past bij jouw behoeften. Je kunt kiezen tussen het toevoegen van extra groepen, een aardlekschakelaar of aardlekautomaat, en/of een hoofdschakelaar.
  3. Kies de juiste componenten: Zorg ervoor dat de componenten die je kiest compatibel zijn met je huidige groepenkast en voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.
  4. Schakel een erkende elektricien in: Het installeren van een groepenkast kan gevaarlijk zijn en het is belangrijk dat het correct wordt uitgevoerd. Het is daarom verstandig om een erkende elektricien in te schakelen om de uitbreiding te installeren.
  5. Laat de groepenkast keuren: Na de uitbreiding is het belangrijk om de groepenkast te laten keuren om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het uitbreiden van een groepenkast niet altijd mogelijk is en dat het niet altijd de beste oplossing is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hele groepenkast te vervangen om aan de behoeften te voldoen. Als je een groepenkast wilt samenstellen naar jouw eisen en advies wilt van een expert, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bouwen groepenkasten met de merken die jij wilt! Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Er zijn verschillende merken van groepenkasten die veel voorkomen, waaronder:

  1. ABB
  2. Eaton (Holec)
  3. Gacia
  4. Gewiss
  5. Hager
  6. Schneider Electric

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de betrouwbaarheid van een groepenkast niet alleen afhangt van het merk, maar ook van de kwaliteit van de installatie en de gebruikte componenten. Als je jouw groepenkast bij Besli laat bouwen kies je voor kwalitatief hoogwaardige componenten die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Zo ben je verzekerd van een veilige en betrouwbare groepenkast.

Als je een groepenkast wilt samenstellen naar jouw eisen en advies wilt van een expert, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bouwen groepenkasten met de merken die jij wilt! Neem contact op met onze verkoopafdeling.

Een PV-verdeler is een apparaat dat wordt gebruikt om de opbrengst van zonnepanelen te verdelen over verschillende stroomverbruikers in een gebouw. De PV-verdeler meet de totale opbrengst van de zonnepanelen en verdeelt deze vervolgens op basis van vooraf ingestelde prioriteiten naar verschillende stroomverbruikers, zoals verlichting, huishoudelijke apparaten en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Op deze manier kan de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en kan er worden bespaard op energiekosten.

Een PV-klare groepenkast is een groepenkast die geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen op het elektriciteitsnet. Een dergelijke groepenkast heeft minimaal één extra groep die speciaal is bedoeld voor het aansluiten van de omvormer van de zonnepanelen. Daarnaast heeft een PV-klare groepenkast vaak ook een speciale aardlekschakelaar en overspanningsbeveiliging om de veiligheid van het systeem te waarborgen. Door gebruik te maken van een PV-klare groepenkast wordt het aansluiten van zonnepanelen op het elektriciteitsnet veiliger en gemakkelijker.